Vietnamská vajíčková káva a Cafe Apartment: Skvelý zážitok v Hočiminovom meste
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že vajcia a káva nejdú k sebe, táto vietnamská pochúťka vás presvedčí o opaku.
Vietnamská vajíčková káva alebo inak cà phê trứng, je skutočne jedinečný nápoj, ktorý vznikol počas vojny, kedy bol vo Vietname nedostatok čerstvého mlieka. Jej základom je silná vietnamská káva, ktorá ktorú dopĺňa hustá, ale zároveň nesktuočne lahodná pena zo žĺtka a kondenzovaného mlieka. V niektorých receptoch sa pridáva do peny aj cukor.
História vietnamskej vajíčkovej kávy
Vajíčková káva vznikla počas francúzskej koloniálnej éry vo Vietname, kedy nebolo čerstvé mlieko bežne dostupné. Na tento problém zareagoval Nguyen Van Giang, ktorý pracoval ako barman v hoteli Sofitel Metropole v Hanoji (priezvisko Nguyen je vraj vo Vietname veľmi populárne, má ho až cca 40% obyvateľov). Rozhodol sa nahradiť mlieko žĺtkom šľahaným s kondenzovaným mliekom. Celý proces šľahania môže trvať aj 5 minút, kým sa dostaví želaný výsledok. Pripravenú kávu je najlepšie vychutnávať si lyžičkou ako dezert, ale môžete si ju aj pomiešať.
Cafe Apartment nemôžete vynechať
Vietnam je druhým najväčším exportérom kávy na svete (číslo 1 je Brazília) a tunajšia káva je skutočne silná. Pripravujú ju špeciálnym spôsobom cez phin, čo je špeciálny typ kovového filtra, ktorý sa umiestni priamo na šálku alebo pohár a pomaly lúhuje mletú kávu. To, že v tejto ázijskej krajine to kávou žije, si všimnete na každom kroku. Stánky s ľadovou kávou, ale aj rozkošné kaviarne boli roztýlené po celom Hočiminovom meste a verím tomu, že v ostatných mestách je to podobne. Navštívili sme aj jednu z najväčších atrakcii Saigonu - The Café Apartment.
Ako by som to zhodnotila… Toto miesto ma utvrdilo v tom, aký klamlivý môže byť prvý dojem! Predstavte si ošarpaný panelák niekde v zapadákove. Dokonalo vystihuje chaos, ktorý je podľa mňa typický pre celý Saigon. Spredu však budova vyzerá relatívne dobre.
Zdá sa, že Vietnamci neinvestujú do exteriérov, ale samotné kaviarne stoja za pozretie. Café Apartment je (asi) 9 poschodová budova, kde nájdete aj výťah, ale my sme si to poctivo vyšlapali. Na každom poschodí nájdete nespočetné množstvo kaviarní, malých reštaurácií, bistier, ale aj kozmetických salónov. Natrafili sme aj na chlpatých zákazníkov, ktorí trpezlivo čakali, kým sa uvoľní miesto v kaviarni alebo príde čas na ošetrenie ich pazúrikov.
Miesto, ktoré sme si vybrali my, sa volalo Po Café a na Googli malo 5 hviezdičiek z vyše 1200 hodnotení. Musím sa priznať, že 5* recenziu som im pridala aj ja. Kaviareň bola malá, ale veľmi útulná, keď sme prišli, bol voľný posledný stôl. Mala aj balkón, ale keďže v tom čase pršalo, nemohli sme si vychutnať kávu tam. To však na pozitívnom dojme nič nemení.
Som rada, že sme legendárnu vajíčkovú kávu ochutnali práve na tomto mieste, pretože bola skutočne dokonalá. Vrch kávy bol jemne opálený, cukor vytvoril chrumkavú karamelovú krustu. Chuťovo možno trochu pripomínala tiramisu bez piškóty a bola skutočne sýta. Priniesli k nej aj ľad, ale my sme si vychutnali horúcu verziu.
Okrem egg coffee sme si dali ešte ľadovú kokosovú kávu, vietnamskú ľadovú kávu s kondenzovaným mliekom, croissant s vaječným krémom a slanú kávu. Neviem, či som mala väčší rešpekt pred vajíčkovou alebo pred slanou kávou, ale obe ma predvedčili, že sa nie je čoho báť. Soľ potlačila prirodzenú horkosť kávy, vytiahla čokoládové tóny a ja som miestami mala pocit, že pijem kakao!
Koľko stojí káva vo Vietname?
Ľadová kokosová káva vyšla približne na 2,10 € a rovnako aj vajíčková káva. Slaná káva a klasická vietnamská káva s kondenzovaným mliekom vyšli po 2 €. Croissant bol na tom cenovo podobne, takže v kaviarni sme nechali približne 10 €.