Kvásková focaccia
Úplne rozumiem, že nie každý má doma kvások alebo nemá chuť čakať na upečenú focacciu dva dni. V tom prípade mám pre Vás recept na focacciu s droždím, do ktorej sa môžete zahryznúť za podstatne kratší čas.
Suroviny
Na rozkvas
1 PL | kvásku |
55g | vody |
55g | pšeničnej chlebovej múky |
Na cesto
125g | chlebovej pšeničnej múky |
75g | ražnej pšeničnej múky |
350g | hladkej pšeničnej múky |
470g | vlažnej vody |
2 ČL | soli |
2 PL | oleja |
1 PL | sušených drvených paradajok bez oleja |
Na dokončenie
olej
soľ
cherry paradajky, olivy, parmezán, pečený cesnak, môžete použiť aj iné druhy syrov, slaninku, cibuľu, čokoľvek Vám napadne
Postup
- Suroviny na rozkvas zmiešame lyžicou a necháme odpočívať 9-12 hodín pri izbovej teplote alebo kým zdvojnásobia objem.
- Múky, ktoré som napísala nemusíte striktne dodržať, môžete kľudne použiť akúkoľvek hladkú múku. Ja som skúsila túto kombináciu a výsledné cesto mi naozaj chutilo. Na druhý deň zmiešame rozkvas s ostatnými surovinami na cesto a vypracujete cesto. Je veľmi lepivé kvôli veľkej hydratácii, odporúčam na spracovanie cesta použiť stierku. Keď sa cesto začne odliepať od stien misy, je hotové.
- Dbajte na to, aby bola miska dostatočne veľká, cesto narastie. Cesto necháme prikryté oddychovať pri izbovej teplote 3 hodinky, počas ktorých cesto aspoň jeden krát preložíme.
- Misu s cestom prikryjeme fóliou a premiestnime do chladničky, kde by malo pri 4 stupňoch pomaly kysnúť aspoň 12 hodín. Z cesta vyjdú dve menšie focaccie, môžete ich upiecť dva dni po sebe. Moja druhá bola v chladničke 49 hodín a bola chuťovo naozaj lepšia, nadýchanejšia ako tá, ktorá kysla kratšie.
- Cesto na focacciu dáme na olejom vymastený plech alebo sklenenú nádobu na pečenie. Naolejovanými rukami roztiahneme focacciu na placku, ale nie veľmi aby sa v rúre nevysušila, pridáme suroviny na obloženie a posypeme soľou.
- Necháme ešte asi 30 minút podkysnúť, kým sa nám rozohreje rúra na 250 stupňov. Pri tejto teplote pečieme focacciu prvých 10 minút (odporúčam so záparou), následne znížime teplotu na 220 stupňov a dopekáme 10-20 minút. Finálny čas pečenia naozaj veľmi závisí od toho, ako veľmi roztiahneme focacciu na plechu, koľko surovín použijeme na jej oblohu. Ja vždy skúšam zaklopať po strede a keď znie duto, vyberám ju. Nič sa však nestane ani keď ju budete piecť o niečo dlhšie, bude super chrumkavá. Jediné, na čo treba dávať pozor je to, aby nezhorela.